Turistično društvo Cerkniško jezero vas vabi na pohod štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici s sveto mašo ob 11. uri.

Utrinki s 6. pohoda štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici

sobota, 7. december 2019

Pohod 4 far

  5. pohod štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici

sobota, 1. december 2018

 

Slivniški pogledi, januar 2019, str. 21. Prispevek o že petem Pohodu štirih far.


Vabimo vas na pohod 4. far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici. Tja se bomo odpravili 1. decembra. Pohod bomo pričeli v Cerknici na Taboru ob 9. uri in šli po markirani poti mimo Doma na Slivnici na vrh Slivnice in nato čez vrh, prav tako po markirani poti, do mesta nad cerkvijo, kjer bo ob 11. uri sveta maša. V Begunjah se bo pohod ob 8.30 pričel pred cerkvijo, pohodniki bodo odšli po markirani poti na Slivnico. V Grahovem bo pričetek pohoda ob 9. uri pred cerkvijo, iz Nove vasi pa bodo pohodniki pričeli pohod ob 8.30 pred trgovino

Na vrh Slivnice (1114 metrov) vodi več markiranih poti, čas hoje je približno uro in pol. Iz Cerknice vodi pot iz Brestove ulice, ki se nadaljuje mimo nekdanjega bazena skozi nasad borov, naprej po poti pod Gradiščem in čez Debeli vrh do vrha. Med potjo si lahko ogledamo še ostanke prazgodovinske naselbine na Gradišču in ostanke vojaških utrdb. Malo pod vrhom stoji Dom na Slivnici, ki je bil odprt pred natanko petdesetimi leti.

Iz Martinjaka vodi markirana pot od avtobusne postaje navzgor do stare ceste, nato pa se pri studenčku pot odcepi bolj strmo v breg.

Iz Grahovega se markirana pot prične v središču kraja, nato pa se s ceste odcepi čez polje do gozdne ceste in vodi mimo kapelice proti vrhu, kjer se pod vrhom združi s potjo iz Martinjaka. Ob poti so ostanki vojaških utrdb.

Iz Begunj vodi markirana Notranjska planinska pot, ki gre čez Brezje, na vrh Slivnice vodi po severnem pobočju, iz vrha pa nadaljuje proti Novi vasi, pred Radlekom se odcepi čez Bločice na Križno goro.

Prispevkov za pohod ne bomo pobirali, prav tako prijave niso obvezne so pa zaželene. 

Več informaciji in utrinkov iz prejšnjih pohodov najdete nižje na tej strani ali na naši facebook strani

Še enkrat lepo vabljeni in nič ne bomo imeli proti, če na pohod povabite tudi svoje prijatelje ;).

 

Foto utrinki iz 4. pohoda 4 far, ki se je zgodil 2. decembra 2017. 

Več o pohodu si lahko preberete tudi na tej povezavi

  

 

 


 

3. pohod štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici

3. december 2016

Prazne baterije v fotoaparatu so žal preprečile delanje foto utrinkov, zato na pohod iz leta 2016 spominja le vabilo.

  

 

2. pohod štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici

5. december 2015

Na lep sončen dan, 5. decembra smo se podali na 2. pohod štirih far (Begunje pri Cerknici, Grahovo, Cerknica in Nova vas)Pri ruševinah cerkve sv. Miklavža je ob 11h sveto mašo daroval grahovski župnik g. Sandi Osojnik. 

 

 

Foto utrinke je prispevala Anja Turšič, ogledate si jih lahko na tej povezavi.


1. pohod štirih far do cerkve sv. Miklavža na Slivnici

6. december 2014 

    Vir: Slivniški pogledi št. 6

  

Spremljajte nas tudi na naši Facebook strani.

Kako smo čistili posledice žledoloma, ki je cerkvico na žalost močno poškodoval …

   


 

 

 

 

 

 

 

foto:Ivan Brancelj

 

O cerkvi sv. Miklavža

Cerkev sv. Miklavža na Slivnici je bila zgrajena konec 15. stoletja. Usmerjenost cerkve je vzhod zahod, ima gotsko zasnovo in zvonik na preslico. Pod cerkvijo je manjši izvir svetega Miklavža. Po ustnem izročilu naj bi cerkev postavili zato, ker je zemeljski ali snežni plaz zasul več ljudi. Ob suši so romarji prosili za dež in bili uslišani. Cerkev je omenjena v popisu Kranjskih cerkvenih dragocenosti iz leta 1526. Mali zvon je imel letnico 1641, vendar je bil konec 19. stoletja poškodovan. Valvasor je leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske zapisal, da je blizu cerkve majhen gozdiček, iz katerega ni mogoče vzeti lesa. Leta 1789 so pod cesarjem Jožefom II. cerkev zaprli, vendar so jo čez nekaj let zaradi prošnje faranov ponovno odprli. Konec 19. stoletja je bila cerkev tako poškodovana, da je logaško glavarstvo ukazalo, da je treba cerkev podreti, vendar se tega ni nihče lotil. Župnik Franc Lakmayer je zbral denar, tako da so cerkev leta 1897 obnovili. Med drugo svetovno vojno je cerkev poškodovalo več granat italijanske vojske.

Franc Anton Steinberg je na zemljevidu Cerkniškega jezera, ki ga je objavil v knjigi Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain gelegenen Czirknitzer-See leta 1758, označil tudi cerkev sv. Nikolaja (Miklavža).

 

 

 

Brata Gruber sta na zemljevidu Cerkniškega jezera, ki je objavljen v knjigi Briefe hydrographischen und physikalischen Inhalts aus Krain iz leta 1781, označila tudi cerkev sv. Nikolaja (Miklavža).

 

 

 

 

O pohodu in vabilu na izlet lahko preberete tudi v 4. št. Slivniških pogledov.


10. pohod

pohod, cerkniško jezero, notranjska, cerknica, turistično društvo

Pust


Slivniški pogledi
Zapojmo skupaj
Facebook