V tednu pred veliko nočjo je bila v cerkniški knjižnici Jožeta Udoviča na ogled razstava brkinskih pirhov. V ponedeljek, 11. aprila, je potekala dobro obiskana otvoritev razstave, ki jo je pripravilo Vaško društvo Suhorje v sodelovanju s TD Cerkniško jezero in glasbenimi gosti.

Suhorje je majhna vas v Brkinih in spada v občino Pivka. Šteje nekaj čez dvajset domačij in ima okrog 60 prebivalcev. Celotna vas je spomeniško zaščitena in v njej ne manjka spomenikov, stare arhitekture, pa tudi naravnih danosti in možnosti za različne rekreativne dejavnosti.

Predvsem pa vas zaznamuje Vaško društvo Suhorje, ki že vrsto let skrbi, da so vaščani aktivni in povezani. Skrbijo za napredek vasi ter njeno prepoznavnost tudi širše po Sloveniji. Njihova največja vsakoletna prireditev je za obeležitev  jožefovega in velike noči, ki jo organizirajo na god sv. Jožefa 19. marca. Takrat pripravijo razstavo v vaški hiši, ki je posvečena pesniku Jožetu Volku Suhorskemu in Suhorskim pirhom.

Letos so obeležili 180. letnico rojstva in hkrati 100. obletnico smrti svojega pesnika, ki pa je povezan tudi s Cerknico. Kot učitelj je namreč služboval v Cerknici, kjer je spoznal Marijo Hrovat, domačinko, s katero se je tudi poročil. V pesmih je opisoval Vremsko dolino, Notranjsko in Cerkniško jezero.

Suhorski pirhi so pobarvana in s pomočjo praskanja z značilno ornamentiko okrašena velikonočna jajca. Najpogostejši so rastlinski, oziroma cvetlični motivi, priljubljeni so tudi ptički z oljčno vejico, nabožni motivi in napisi, šopki, srca in barčice. Družina Volk že 170 let ohranja tradicijo praskanja pirhov na Suhorju.

Na dan otvoritve razstave je ga. Jadranka Kristina Volk prikazala, kako poteka risanje in praskanje pirhov.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi tradicionalne velikonočne jedi, predmete povezane s pesnikom Jožefom Volkom Suhorskim, brkinske pirhe različnih barv, velikosti in motivov ter veliko različnih ročnih del pridnih rok suhorskih žena in deklet večih generacij.

Razstava je pokazala moč in voljo po sodelovanju v majhni in odročni vasici, kar je lahko mnogim za zgled. Po njihovi zaslugi preteklost ne bo utonila v pozabo. Obenem pa naj bo tudi lep primer sodelovanja lokalnih društev iz različnih občin.

10. pohod

pohod, cerkniško jezero, notranjska, cerknica, turistično društvo

Pust


Slivniški pogledi
Zapojmo skupaj
Facebook