Cerkniško 

jezero

Rakov

Škocjan

Križna 

jama

Slivnica 

1114 m


Slivnica

Slivnica je 1114 m visok vrh, ki se nahaja severno od Cerkniškega polja. Z vrha, na katerem se nahaja vpisna skrinjica je razgled zaradi bližnjega gozda in oddajnikov precej omejen.

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Unec in cesti naprej sledimo v smeri Cerknice. Le nekaj 100 m pred Cerknico bomo prišli na križišče, kjer se v levo odcepi cesta proti Begunjam in Slivnici. Tu nadaljujemo naravnost (ne v smeri Slivnice) po cesti, ki nas kmalu pripelje v središče naselja. Ko bomo prevozili most preko reke Cerkniščice, pa postanemo pozorni, saj se bo le nekoliko naprej v levo odcepila cesta, ki nas bo pripeljala do našega izhodišča. Približno 50 m za diskontom Hura, bomo na levi strani ceste opazili planinske oznake za dom na Slivnici, ki nas usmerijo levo na vzpenjajočo cesto. Po kratkem vzponu bomo opazili začetek peš poti, mi pa na nasprotni strani le te parkiramo na asfaltiranem parkirišču.

Opis poti:

S parkirišča najprej prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma na Slivnici. Pot se najprej zložno vzpne skozi pas grmičevja, nato pa preide v borov gozd, kjer se začne nekoliko strmeje vzpenjati. Višje prečimo nekaj gozdnih cest, nakar se pot skoraj povsem položi. Sledi nekaj minutna hoja skozi mešani gozd, nato pa se priključi slabši gozdni cesti, kateri pa sledimo le nekaj 10 m. Naprej nas markacije usmerijo rahlo desno v pas grmičevja, pot pa nas nato preko pašne ograje pripelje na prostrana travnata pobočja Slivnice. Z zložne poti, ki nas naprej vodi čez omenjena travnata pobočja, pa se nam odpirajo lepi razgledi na greben Javornikov in Cerkniško polje s cerkniškim jezerom. Naprej pot preide v pas redkega borovega gozda in se začne zmerno vzpenjati. Ko ponovno stopimo iz gozda, pa pred seboj že zagledamo dom na Slivnici, do katerega nas loči le še 5 minut lahkotne hoje. Planinski dom obidemo po desni strani, markacije pa nas usmerijo v gozd na zmerno strmo peš pot, ki se naprej vzpenja preko zložnih stopnic. Omenjena pot se izteče na obračališču (parkirišču) gozdne ceste na Slivnico. Z obračališča nadaljujemo po deloma zaraščeni poti, ki se vzpne skozi pas malinovja, nato pa preide na travnato pobočje, čez katerega se v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo na vrh 1114 m visoke Slivnice.

Fotografije s Slivnice

10. pohod

pohod, cerkniško jezero, notranjska, cerknica, turistično društvo

Pust


Slivniški pogledi
Zapojmo skupaj
Facebook